LED lys til båt og marine. Hvordan velge gode lyskastere?
Hvordan velge gode lyskastere til båt og marine? Dette skal vi ta en nærmere titt på her.
LED lys til båt er viktig og spesielt til de båtene som ferdes i mørket. Nå snakker vi ikke om lanterner og navigasjonslys. Vi snakker om lys som gjør at du ser bedre, gjerne fremover eller på området du jobber på. I denne posten ønsker vi å fortelle deg litt om de viktigste egenskapene til en LED lampe til båt. Vi trekker frem noen eksempler fra vårt eget sortiment som er gode eksempler på hvilken type lampe du bør velge til båten din. Maritimt miljø er langt røffere enn på land, så det stiller enda strengere krav til lampene.
Sjekk også ut den lekre marinevideoen vi har produsert av Rigid D-XL.
Korrosjon på LED lamper
En god marinelampe er motstandsdyktig mot saltvann og korrosjon. Derfor kan du heller ikke bruke rimelige varianter, som for eksempel Lumen Workforce. De vil etter kanskje et års tid ha en del korrosjon. Korrosjon som vil etterhvert tære forbi pakninger og dermed ødelegge lampen. Når du kobler lampene er det svært viktig at man er nøye med koblinger. For saltvannet kryper godt inn i kabler og lager korrosjon her også, om man ikke får tettet skikkelig.
Radiostøy
Har du navigasjonsutstyr på båten, så er det spesielt viktig at lampen ikke har mye radiostøy. Her har Rigid vist seg å være svært god og der andre har feilet har Rigid marine vært en av de beste i klassen. Om du ikke velger Rigid, så kan du se etter en lampe med CISPR godkjenning, ECE R10 godkjenning eller i det minste RFI/EMI-beskyttelse.
Lysbilde
Til større båter som fiskebåter eller passasjerskip har vi levert en del Rigid marine RDS. Den gir et helt unikt lysbilde, for den har nemlig kun spot reflektorer. Spottene er plassert ut på en buet LED bar, som sprer spottene ut over i et jevnt lysbilde som hver lyser utrolig langt. En slik RDS har nesten ikke strølys som normalt ville blendet skipperen. Den sender alt lyset langt fremover. Båter som er utstyrt med en RDS synes på mange kilometers avstand og det ser helt villt ut når båten kommer til havn med lyset på.
Lysstyrke er viktig
Lysstyrke, det kreves mer lys på et mørkt hav enn på tørr asfalt. Det mørke havet sluker en del lys og du bør velge hakket kraftigere lyskastere på båten enn du ville plassert på bilen.
Lampen må ikke være jordet i godset
På større fartøy vil en lampe som lekker negativ polaritet ut i godset på lampen forårsake en del problemer. Det beste er selvsagt å unngå lamper som har dette, men hvis du sitter med en slik lampe må du montere den med gode gummiskiver. På den måten at godset på lampen ikke får kontakt med godset på båten.
Hva med er godt arbeidslys eller dekkslys til båten?
Til fiskebåter og større fartøy kreves det heftige lamper og helst 230v. I slike tilfeller leveres det mye Rigid Site Light, som er en beist av ei lykt på over 200 watt. Ganske unikt med denne er lysbildet. Her er det maksimal spredning, med litt buet front, for å gi enda mer sidelys. Båter som går med denne gir oss svært gode tilbakemeldinger på lysmengde og lysbilde. Til mindre båter og til fritidsbåter anbefaler vi Rigid D-serie eller lignende størrelse. Her får man god spredning, som gir godt lys på dekk, eller ut til sidene, slik at du kan arbeide eller legge til kai selv på de mørkeste kveldene.