Laster...

Fakta om referansetall

Gammelt lovverk

Informasjonen i denne videoen referer til et gammelt lovverk om ekstralys. I dag er det andre lover og regler som gjelder, men informasjon rundt dette, er fremdeles relevant.
Se hva som gjelder av nytt lovverk: LOVER OG REGLER

Referansetall forklaring

Referansetall er et tall som viser hvor mye lux dine lykter har på en gitt avstand og maks lux skal være 480. For å gjøre det litt enklere å forholde seg til har man fått referansetall på lyktene. For eksempel er en lykt merket referanse 17,5 17,5% av total tillatt lux. Og den totale referansen på din bil skal ikke overskride 100. Man legger sammen bilens originale referanse, som ofte ligger på rundt 60 sammen med to lykter, f.eks 17,5 og får total referanse på 95. Et slikt oppsett ville blitt godkjent på teknisk kontroll. Tar du i stedenfor 2 stk 37,5 lykter får du total referanse på 135 og oppsettet ditt overskrider maks tillatt lux. Referansetallet  Det absurde med denne lovgivningen er at du får samme lysstyrke (lumen) med en 37,5 lykt, som med en 17,5 lykt. Men siden 37,5 har et mer konsentrert lys og lyser lengre, slår den ut som sterkere i lux måling. Man får også xenonlykter med 37,5 merking, men gir likevel 3 ganger mer lys enn halogen. Så når du skal handle nye lykter, er vår anbefaling å la referanse vise hvor langt eller hvor konsentrert lykta lyser, og la lumen vise hvor sterkt en lykt virkelig lyser. Halogen ligger normalt på 800-1000 lumen, mens xenon ligger på 2500-3000 lumen.  Se bare eksempelet Hella Luminator 55w halogen. Samme lykt og samme pære, men forskjellig spredning og referanse.

Begge lyktene ovenfor har samme

lumen, men siden 17,5 sprer lyset mer kommer den ut som svakere enn 37,5.  Hvis en lykt er merket f.eks referanse 37,5, så er dette den lovgodkjente lysstyrken, uavhengig av hvor mange lumen lykten måtte ha, eller hvor sterkt den lyser i forhold til andre lykter. ECE godkjenningen gjør at denne lykten er godkjent, uansett om den kan yte langt sterkere enn andre lykter.

Ekstralys.no – Kundeanmeldelser