Vet du forskjellen på tåkelys og daytime-running lights?
Alt for mange forveksler tåkelys med DRL-lys eller kjørelys, og dette skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen.
Tåkelys sammen med nærlys er ulovlig
Vi opplever at mange forveksler det som kalles daytime-running lights eller kjørelys med tåkelys og tror at man lovlig kan bruke tåkelys sammen med nærlys. Det å kjøre med tåkelys sammen med nærlys er faktisk ulovlig, da dette reduserer sikten drastisk.
“Hæ?” tenker kanskje du. “Mer lys vil jo gi bedre sikt?”. Dette er altså feil. Hensikten med tåkelys er å lyse opp veien rett foran deg og grøftene om sikten allerede er dårlig fra før, og du kjører med fjernlyset på. Det som skjer om du benytter tåkelysene sammen med nærlysene på bilen din er at du utsetter deg selv for selvblending. Nærlys og tåkelys vil ødelegge effekten av hverandre.
Daytime-running lights – DRL
Selv om de aller fleste nyere biler har automatiske systemer som gjør jobben og tenker for deg, er fortsatt Norges bilpark godt representert av biler uten disse systemene. Mange av de nyere bilene er nå blitt utstyrt med det som kalles Daytime-running lights. For det utrente øyet kan disse raskt forveksles med nettopp tåkelys, og misforståelser kan fort oppstå og man tror at man kjører lovlig. I følge tall fra Statens Innkrevingssentral viser det at hvert år er det mellom 1.000 og 1.500 bilister som blir ilagt et forelegg for feil lysbruk.
Nærlyset mister effekten
Oppmerksomheten og fokuset til sjåføren vil trekkes mye nærmere bilen om du kjører med tåkelys og nærlys samtidig. Nærlyset vil miste sin effekt med opptil 20 meter da fokuset blir helt feil. Nærlyset lyser opp veien opptil 100 meter frem, men ved bruk av tåkelys samtidig blir disse meterne kortet drastisk ned da tåkelyset er laget for å lyse opp nært og bredt framfor bilen, og maksimalt 20 meter frem. Man vil automatisk få fokus mye nærmere bilen og det ønsker man ikke da man ikke vil oppdage farer framfor bilen i tide og man vil ha fokus lenger frem.