Meny

Lover og regler for lys på bil, spesielt med tanke på Russ

Karl Richard Dybvik
12/05/2020
Her vil vi ta for oss lover og regler for bruk av lys på bil, spesielt med tanke på russ. Vi utdyper den korte oppsummeringen av reglene som Statens Vegvesen har skrevet om temaet og legger til noen praktiske eksempler.

Lover og regler for lys på bil

Lover og regler for lys på bil, spesielt med tanke på RussNå er vi egentlig midt i russetiden og det er snart 17. mai og russen skal feire endt skolegang. Dette vil jo dessverre bli veldig annerledes i år med tanke på corona-situasjonen, men vi håper på at alle kan gjøre det beste ut av denne spesielle dagen. Vi vil ta for oss Lover og regler for lys på bil, spesielt med tanke på Russ og Statens Vegvesen har skrevet en kort oppsummering av reglene som gjelder for bruk av lys på bil, spesielt siktet mot russebil og russebuss. I dette innlegget så skal vi utdype reglene og legger til noen praktiske eksempler.

Innvendig lys skal fungere på kjøretøyets elektriske anlegg.

De mener da at for eksempel en batteridreven lyskaster, innvendig, som ikke kan styres fra en fastmontert bryter er ulovlig. Hvis den derimot er koblet til bilens 12v anlegg og har egen bryter eller fjernkontroll vil den være lovlig. 

Innvendig blinkende lys, effektlys og lignende 

(neon, lysslynger, spotter eller strobe i alle farger) som er godt synlig utenfor bilen/bussen er ikke tillatt når bilen/bussen kjører

Her har politiet et ganske kraftig virkemiddel i bakhånd. Hvis noe av lyset som blinker er blått kan det oppfattes som utrykningskjøretøy og det er strengt ulovlig å utgi seg for å være utrykningskjøretøy. For øvrig handler annet lys om å ikke forstyrre andre billister. Bruk helst ikke effektlys under kjøring.

Hva med bruk av lyd og sirener på bil, hva er reglene der?

 

  • “Kjøretøy skal ha lydsignal med jevn styrke og tonehøyde.”

Her snakkes det om bilens tute. Det er altså ikke lovlig med “lambada” tute.

 

  • “Det er ikke lov til å ha utvendig lydanlegg/PA når du kjører eller å ha sirene montert (lydsignal med vekslende frekvens eller tonehøyde).“

Men hvorfor kjører da isbilen rundt med en spilledåse som spiller Norge rundt sangen? Det er et veldig godt spørsmål. Sannsynligvis har Den norske isbilen søkt og fått det innvilget på en spesialtillatelse. 

 

  • "Bruk av lydsignal som ikke er godkjent kan medføre beslag av utstyr og gebyr til fører ved utekontroll".

Her fortelles det ganske enkelt om konsekvensen hvis du blir tatt for å bruke ikke-godkjent utstyr. Gebyr er bot og utekontroll er kontroll langs veien, altså vil du ikke få bot for å bli kontrollert med ulovlig utstyr på normal eu-kontroll. 

 

  • "Lys skal ikke være sjenerende for føreren når dere er ute og kjører. Det er for eksempel ikke lov med blinkende lys som synes i speilene som fører bruker til å se passasjerrommet". 

Dette handler om at den som kjører bilen skal ha god sikt og ikke bli forstyrret, selv ikke i speilet bakover. Det er ikke så lett å gjennomføre, så kanskje en avskjerming av førerområdet er best dersom man ønsker å bruke diskolys innvendig under kjøring.

 

  • "Føreren er ansvarlig for feil bruk av lys".

Ja, det hjelper dessverre ikke å skylde på de i baksetet og si at de styrte lysene. Det er du som fører som må fortelle dem at det ikke er lov. Ved kontroll legges ansvaret på føreren, ikke passasjerene.

Hva er reglene for ekstralys og LED tusenmeter på bil?

Reglene for ekstralys på bil ble endret og åpnet opp i september 2018. Noe vi og mange andre ble veldig glade for. Nå er det nye regler som gjelder og det er mye friere for de som ønsker å montere ekstralys på bil. Nå kan du for eksempel montere på 5 LED bjelker eller 3 tusenmetere om du ønsker det. Det er fortsatt visse regler knyttet til dette, så man kan ikke gjøre helt som man vil og vi anbefaler dere å ta en titt på siden vi har laget med masse god informasjon om dette. Denne siden kan du finne her: Billys lover og regler. 

Hva er reglene for varsellys og LED strobelys på bil?

Vi jobber med å lage egen regelside kun for varsellys til bil. Men det kan monteres på et gult varsellys på alle biler, hvis varsellyset er godkjent og montert iht regelverket for varsellys. Det er også en del regler til bruk av dette, men det handler om å varsle andre bilister om fare. Så for eksempel dersom en annen bil har motorstopp eller dere må drive med bilberging er et oransje varsellys helt lovlig å bruke. Her er et kjekt varsellys med magnetfeste.

Her kan du finne fullt regelsett fra lovdata. 

Lukk
999 kr gjenstår til gratis frakt