Laster...

Hvorfor er det kunstig høy lumen på LED produkter?

Lommelykt med 200 millioner lumen

Hva med en lommelykt med 200 millioner lumen?

Hadde ikke det vært noe? Det reklameres med på en rekke plasser som selger “helt spinnville” lommelykter og hodelykter. Mange som ikke har satt seg inn i slike tekniske begrep lar seg lure og kjøper dette. Men hva kan det da ha seg at seriøse aktører kun har 1000 lumen, mens disse har 200 millioner lumen? Hvordan kan du forholde deg til dette og hvor sterk er egentlig den seriøse lykten med 1000 lumen? Her må man rett og slett bruke sunn fornuft og lage seg noen røde flagg som bør gå av når du ser slike vanvittige tall. For seriøse merkevarer som Rigid, Lazer, Lumen, Nitecore og andre bra merkevarer, så kan man stole på at tallet som er oppgitt stemmer. Men her er noen teknikker som avslører bløffen til de useriøse.

Effekt fra LED-chippen er ganske konstant på maks 120 lumen per watt.

Dagens teknologi gir oss alltid mellom 100 og 120 lumen per watt på en god LED chip. Noen chipper kan i teorien produsere opp mot 150, men dette er de absolutt mest kostbare og det er ikke vanlig å bruke, selv på premiumprodukter. Med 120 lumen per watt vil 200 millioner lumen kreve 1,6 millioner watt, eller 1666 kilowatt. Huset ditt bruker mellom 5 og 10 kilowatt/time på vintertid. Har du fått opp det røde flagget nå? Ok, se på batteriet som følger med her, det er oppgitt til 4200 maH, hvor lenge vil det vare med et slikt forbruk? Ikke et sekund en gang. Faktisk vil du trenge flere hundre slike batterier for å gi lys i et sekund på en slik strømmengde.

Hva med LED bars da?

Tidligere var det vanlig å markedsføre LED bars også med slike syke lumentall. Men kanskje bilfolket er mer bevandret i slike tekniske begrep, og de useriøse aktørene ble lei av å bli tatt på bløffen. Så for å kunne oppgi en helt hinsides bra lumen, har de nå begynt å matche dette med en wattstyrke, som for et utrent øye kanskje høres greit ut.

Hva med en 20″ LED bar med 144 000 lumen? Det høres jo greit ut? Men hvorfor har da Rigid sin E20 LED-bar kun 35 000 lumen? Det skurrer jo litt, gjør det ikke?

Men la oss ta en titt på tallene, her er den billige LED-baren oppgitt med 1440 watt, så hvis vi tar regnestykket med 100 lumen per watt, så stemmer jo dette. Det må jo bety at denne LED baren faktisk da har 144 000 lumen?! I dette tilfellet er det wattstyrken som er den reelle løgnen. Det er ikke fysisk mulig å ha en LED bar med 1440 watt, og hvis det hadde vært tilfelle, så ville denne tappet et fulladet batteri på 20 minutter. Selv ikke dynamoen på bilen din ville klart å holde liv i en slik LED planke. En vanlig dynamo er på 660 watt. Hvordan skal du da forholde deg til slike kunstige tall? Nok en gang må du forholde deg til at seriøse produsenter som Rigid, Lazer og Lumen oppgir reell effekt og lysstyrke.

Når vi først snakker om bløffer, se også opp for falsk markedsføring av godkjente fjernlys. Et fjernlys er ikke nødvendigvis godkjent når den er E-merket, den må være e-merket og ha referansetall. For å lure deg oppgir de ofte at den har referansetall 10, eller R10. Dette er bare godkjenningen for arbeidslys ECE R10. Den er ikke godkjent som fjernlys på din bil, så styr unna.

Med dette ovenfor håper vi du er bedre rustet til å navigere deg rundt løgner i markedet og finne deg gode lys til din bil. Hvis du trenger råd eller har spørsmål, ikke vær redd for å spørre oss direkte.

Legg igjen en kommentar nedenfor hvis du har opplevd noe lignende eller vil dele din erfaring med dette.

Ekstralys.no – Kundeanmeldelser