Meny

Beregne kabel til LED ekstralys og fjernlys på bil

Karl Richard Dybvik
30/09/2020
Hvordan beregne kabel til LED ekstralys og fjernlys på bil, såkalt kabeltverrsnitt er spørsmål vi på Ekstralys får veldig ofte. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på det å beregne kabel til LED ekstralys og fjernlys.

Hvordan velge riktig tykkelse på strømledninger til LED ekstralys og fjernlys?

KabeltverrsnittEt spørsmål vi får veldig ofte er hvilken tykkelse man trenger på strømkabelen til LED ekstralys og fjernlys på bil, ofte kalt kabeltverrsnitt eller kvadrat (kvadratmillimeter). Dette er kanskje ikke alltid like enkelt å sette seg inn i og kan være vanskelig for mange å finne ut av. I denne artikkelen tar vi en titt på hvordan man skal finne riktig tykkelse på strømkabelen for akkurat ditt bruk og det ekstralyset du skal koble opp.

Hvorfor er riktig tykkelse på en strømkabel viktig?

Når det kommer til strøm så er det veldig viktig at vi bruke riktig tykkelse på strømledningene for akkurat det strømforbruket til lampen(e) som skal monteres. Alle lamper er forskjellige og bruker forskjellig mengde strøm, og tykkelsen på ledningen vil derfor variere mellom hvilken lampe og hvilket antall lamper som skal kobles opp. 

Grunnen til hvorfor det er såpass viktig å ha riktig dimensjon på ledningene er hvis ledningen er for liten klarer den ikke å levere nok strøm til produktet. Da kan man risikere at produktet ikke fungerer slik det skal og typiske feil er at lyset blinker, ikke vil lyse eller man får en flimring i lyset. Et produkt krever en viss mengde strøm, og ledningen må klare å levere dette til produktet. 

Hvis ledningen er for liten kan man også risikere at det oppstår varmegang i ledningen. Hvis ledningen er betydelig mindre enn hva den burde være kan man risikere at varmegangen blir såpass stor at ledningen smelter, noe som kan være brannfarlig.

Hvordan finner vi riktig dimensjon på ledningen?

For at vi skal finne ut hvilken dimensjon som er riktig for akkurat din oppkobling så må vi først finne ut hvor mye strøm som skal brukes på denne strømledningen. Den enkleste måten å finne ut av dette er å finne det totale watt-mengden som er på lampen(e) som skal monteres. Denne informasjonen finner du ofte på produktsiden eller på produktets emballasje. I vårt eksempel bruker vi Lumen Helios CS20. Her kan vi se at denne LED-baren har et strømforbruk på 90w. Om vi skulle montert 2 stk av disse så ville strømforbruket da vært 180w. 

Når vi har funnet det totale strømforbruket i watt så må vi gjøre dette om til ampere. Dette gjør vi slik at vi kan bruke tabellen under for å finne riktig kabeltykkelse. Dette er faktisk kjempe enkelt. Alt vi trenger å gjøre er å dele mengden watt på hvilken spenning dette skal installeres på. Vanlig kjøretøy som personbiler, varebiler og lignende er alltid 12 volt, mens større kjøretøy som lastebiler er 24 volt.

I vårt eksempel skal vi montere 1 stk Lumen Helios CS20 som har et strømforbruk på 90w. For å finne mengden ampere så gjøre vi følgende:

12 volt - 90w/12v = 7,5 ampere

24 volt - 90w/24v = 3,75 ampere

Når vi har gjort dette så må vi finne ut hvor lang kabelen vi skal bruke skal være. Mange glemmer ofte at lengden på ledningen spiller en stor faktor på hvor tykk ledningen skal være. Jo lengre ledningen er, jo tykkere må den være. Hvis man er usikker på nøyaktig lengde kan være lurt å legge på litt ekstra lengde slik at man ikke underdimmensjonerer ledningen.

Vi vet strømtrekk i ampere og kabellengde, hva nå?

Kabeltverrsnitt 90wNår vi vet kabellengden og strømtrekket i ampere så kan vi bruke tabellen under for å finne ut hvor tykk ledning må være. I tabellen under kan vi se at på venstre side finner vi strømtrekk i ampere, og på høyre side finner vi lengden på kabelen som skal brukes. For å finne kabeltykkelsen må vi tegne en rett strek mellom strømtrekket og kabellengden. Når vi gjør dette så ser vi hvor streken krysser den midterste delen som er kabeltykkelsen i kvadratmillimeter (mm2). Her vil vi da se hvilken tykkelse vi trenger for å montere lampen(e).

For å sette dette i praksis kan vi bruke vårt eksempel ved å montere 1 stk Lumen Helios CS20. Denne har som vi vet et strømforbruk på 90w. Vi skal montere dette på en personbil som bruker 12 volt spenning. Når vi regner dette om til ampere så ser vi at strømtrekket for denne lampen er 7,5 ampere. I vår montering så trenger vi 5,5 meter lang ledning for å montere lampen. Vi tegner derfor en rett strek mellom 7,5 ampere og 5,5 meter i tabellen. Vi ser da hvor streken krysser den midterste delen av tabellen. Her ser vi at får vår montering så må vår ledning være 2,5 kvadratmillimeter. Nå vet vi hvilken tykkelse vi må ha på ledningen og vi kan trygt montere lampen på bilen.

Tips:

  • Husk at både positiv (+) og negativ (+) ledning til lampen må ha samme tykkelse.
  • Hvis du ikke finner en kabel med lik kabeltykkelse som det du får frem i tabellen, velg alltid en kabel som er tykkere.
  • Det alltid er anbefalt å montere strømledninger direkte til batteriet.
  • Det er alltid anbefalt å bruke en sikring på den positive (+) strømledningen som er koblet til batteriet. Det er lurt å bruke en sikring som er noe større enn strømforbruket til lampen(e). I vårt eksempel bruker vi en 10 ampere sikring.
  • Om du bruker et relé er det lurt å bruke et relé som er relativt mye større enn strømforbruket. I vårt eksempel over bruker vi et 20 ampere relé.
  • Om du skal montere xenon produkter så er det viktig å huske på at xenon kan bruke opptil dobbelt så mye strøm i oppstartsfasen. Dette fordi xenon krever en oppstartstid for å varme opp xenonpæren. For å redusere denne tiden bruker ballaster derfor mer strøm for å varme opp pæren fortere. En 35w ballast kan derfor bruke opptil 70w det første sekundet og normaliserer seg ned til 35w i løpet av 10-20 sekunder. Dette er viktig å ta med i betraktning når man dimensjonerer ledningene.
Hvordan beregne kabeltverrsnitt

Lukk
999 kr gjenstår til gratis frakt