Laster...

Er det lov å oppgradere fra halogen til LED?

Tåkelys i LED

Er det lov å bytte fra halogen til LED?

LED i tåkelysI lovverket sies det at pærer som monteres i en lampe, hvor det er mulighet til å skifte dette ut, skal ha riktig typegodkjenning. Dette kommer i tillegg til at lyktene i seg selv også må være godkjente. Per i dag gjelder dette kun for halogenpærer under R37 godkjenningen og R99 godkjenningen for xenonpærer. For LED-pærer derimot eksisterer det ikke et lovverk som tillater oss å godkjenne de på lik linje som halogenpærer og xenonpærer. På grunn av dette kan ikke LED pæren bli godkjent i en halogen lykt og vil derfor stride i mot dette kravet, selv om lykten er godkjent. En full oversikt over Billys lover og regler kan du finne her. 

Er det lov å kjøre med LED lys i bilen?

Det lages ikke LED-pærer for oppgradering av halogenlykter i bil som er godkjent for bruk på offentlig vei. Grunnen til dette er at det ikke lages biler med halogenlykter som er typegodkjent for LED. Så i følge dagens forskrift vil det være anledning for å gi merknad på EU-kontroll for LED montert i hovedlys. På EU-kontroll på ditt verksted blir dette ofte oppdaget, eller ved teknisk kontroll langs veien i regi Statens Vegvesen. Vi har også hørt at Politiet forsøker å utøve kontroll av åpenbare tekniske mangler. Vær oppmerksom på at en ikke godkjent LED-bar eller LED-pærer er en teknisk mangel, ikke et lovbrudd. Så hvis du blir ilagt bot for dette, er det noen som har misforstått. Men du kan selvsagt bli ilagt bot for feil lysbruk, som ved bruk av tåkelys sammen med nærlys. Her kan du lese mer om de største brølerne når det kommer til lys i trafikken. 

Er det lov å ha LED lys på motorsykkel?

For motorsykkel, cross og MC gjelder de samme reglene som for bil og andre kjøretøy. Man vil ikke få godkjent LED-pærer i en halogen lykt når man kjører på offentlig vei, men det er fullt lovlig å montere godkjente LED ekstralys eller LED-bar på en motorsykkel. På denne MC-en er det montert et Rigid Ignite MC-kit.

Led lys til mc

Ombyggning fra halogen til LED

Det finnes mange ombyggningssett fra fra halogen til LED som vil gi deg en god oppgradering av lysene på bilen din. Lumen LED Prosystem er et av våre mest solgte produkter. Dette er et komplett sett med oppgraderingspærer fra halogen til LED. Lumen LED ProSystem er for de som både ønsker et hvitere og mer moderne lys, men også en oppgradering av lysstyrken. Med nesten 4 ganger mer lys enn standard halogenpærer får du virkelig en god oppgradering. Med høy kvalitet og lyskvalitet i fokus er Lumen ProSystem blant de beste LED-pærene på markedet. Her får du hele 3000 lumen effekt fra hver pære, og er en knallgod oppgradering av lysstyrken. Pærene har en pærlehvit farge på 6000k som matcher ypperlig med andre LED og xenonprodukter, og gir en moderne og pent utseende.

Lumen LED Prosystem

Bytte fra xenon til LED

Det har begynt å komme ulike kit på markedet for å bytte fra xenon til LED, og vi på Ekstralys har selv testet et slikt kit. Dette er dessverre ikke en god løsning og ikke noe vi anbefaler å gjøre. Har du xenon og ønsker deg mer lys, så kan et pærebytte være løsningen. Er det lenge siden sist du har byttet pærer, så lyser xenon som er en gass svakere over tid og du vil ende opp med dårligere lys. Da vil et pærebytte gjøre mye, eller oppgradere til premium xenon pærer slik som Osram Night Breaker. 

LED-pærer til gamle biler

På eldre biler er det vanskelig å si hvordan resultatet blir når man oppgraderer hovedlysene fra halogen til LED. Dette har med hvordan halogen-pæren konsentrerer lyset inn i reflektoren. Dette er svært vanskelig å etterligne med en LED-pære, men en xenon-pære gjør en utrolig god jobb her. Vår erfaring er at har du en eldre bil så er den beste måten å oppgradere originale hovedlys å oppgradere til xenon. Dette gir uten tvil beste effekt og det mest riktige lysbilde. Les mer om fakta om xenon her. LED pærer kan derimot være optimalt i tåkelys på eldre biler.

Lovlige LED pærer til bil

Frem til lovverket i Norge eventuelt blir endret vil det dessverre ikke være godkjent å montere LED pærer og kjøre på offentlig vei, selv om det finnes LED pærer som er E-merket. Tyskland er et av landene som i nyere tid har sluppet litt opp og endret på regelverket, så får vi se om Norge og Skandinavia følger etter med tiden.

Parklys pærer i led
Ekstralys.no – Kundeanmeldelser