Laster...

De største brølerne når det kommer til lys i trafikken

Du skifter ikke ødelagte pærer

Osram LEDEr du en av de som ofte blir blinket på av motgående trafikk? Eller ser du dårlig når du er ute å kjører i mørket? Om vedkommende som blinker på deg ikke har blitt blendet, er sjansen stor for at du kjører rundt med bare et fungerende lys – eller enda verre – ikke fungerende lys. Ved å kjøre rundt som en “enøyd banditt” kan du utgjøre en fare både for deg selv og andre. Du kan risikere å ikke bli sett, spesielt på svingete veier og du kan risikere å ikke oppdage farer i tide.

Mange er kanskje sløve å drøyer alt for lenge med å rette opp i problemet og andre kan synes at det er vanskelig å få byttet pærene selv. Moderne biler har pære varslingssystem som sier ifra om en pære ikke fungerer som den skal ellers så er det ofte man ikke merker noe før man skal ut å kjøre i mørket og evt blir blinket på. På Ekstralys.no har vi en pæresøkfunksjon hvor du kan finne riktige pærer til akkurat din bil.

Du bruker ikke fjernlys ofte nok

Det er viktig å huske på at man som fotgjenger alltid må bruke refleks og da spesielt i høst- og vintermørket, men samtidig så er det viktig at vi som bilister bruker fjernlysene aktivt når det er mørkt. 

Det skjer alt for mange påkjørsler av både fotgjengere og dyr og spesielt i områder hvor det er både lyst og mørkt kan de være veldig vanskelige å oppdage folk og fe i de mørke partiene. Ved bruk av fjernlys vil du oppdage farene mye før og du vil som en bonus også klare å lese av skiltene på mye lengre avstand. Har ikke bilen din gode nok lys? Dette kan enkelt løses ved å montere ekstralys. Godkjente ekstralys kan du finne hos oss på Ekstralys.no

Mange nyere biler har fjernlysene på hele tiden for så å automatisk dimme ned for å ikke blende møtende trafikk.

Feil kombinasjon av lys

Det alt for mange ikke vet er at det ikke er tillatt å bruke tåkelys sammen med nærlys. På dagtid er det derimot lov å bruke tåkelysene som kjørelys, men da uten at nærlysene er på. Dette er ikke tillatt da tåkelys i kombinasjon med nærlys vil forverre sikten for møtende trafikk med hele 25 prosent.

Det er egentlig heller ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys – kun dersom farten er lav og etter behov. 

LED i tåkelys

Du glemmer å skru på lysene

Ja det høres kanskje utrolig ut, men mange vet ikke hva lysbryteren skal stå på og spesielt om man har en eldre bil eller veteranbil, så kan det være lett å gjøre feilen å ikke skru på lysene i det hele tatt. Man blir fort vandt til automatikken i nyere biler og det er fort gjort å glemme dette når man plutselig skal kjøre en eldre bil hvor man må skru på lysene manuelt ved hjelp av bryteren.

Hensikten er at du skal være synlig i trafikken, så det er påbudt å ha tent kjørelysene når bilen er i fart. Baklysene kan være av, hvis det er lyst nok og på nyere biler er dette sjeldent et problem da de moderne systemene styrer dette automatisk og vil tilpasse bilens kjørelys.

Bruk av feil lys ved parkering

5 tips for å oppgradere bilen under Covid-19, CoronaNår du parkerer så skal parkeringslysene komme til sin rett. Det er ikke uvanlig at man blir blendet av biler som står parkert med nærlysene på – eller enda verre – fjernlysene.

Det er lovfestet at man skal bruke parkeringslysene når bilen står stille, slik at man lettere kan få øye på personer i nærheten av bilen og en god del ulykker i Norge skyldes nettopp dette i forbindelse med at man skal sette av passasjerer og andre trafikanter blir blendet og ikke får med seg dette. Dette er også årsaken til at mange busser automatisk går over til parklys når dørene åpnes og passasjerene skal ut.

Bruk av tegn i kryss og i rundkjøring

Dette er noe av det som skaper mest irritasjon i trafikken og farlige situasjoner – nemlig kjøretøy som ikke gir tegn på hvor de skal og når de skal ta av. En av grunnene til at vi er sløve på dette kan være at man er vant til å kjøre der hvor det er lite trafikk. Ved effektiv bruk av tegn vil man få en bedre trafikkavvikling, tryggere kjøring og mindre kø.

Du glemmer å rengjøre lykteglassene

I Norge har vi ofte dårlig vær og når det regner og er slapsete, så spruter det ofte søle opp på bilen og da også på lyktene dine. Hvermannsen tenker ikke over at man burde holde lyktene rene. Spesielt stasjonsvogner får mye møkk bak på bilen og ofte vil det ikke være mulig å lese skiltet eller se bremse- blink og skiltlys for dem som kommer bak. Dette fører til at du ikke blir sett i trafikken og farlige situasjoner kan oppstå.

Du mangler spylervæske

Det hjelper deg lite at bilen din har lyktespylere foran for å holde lyktene rene om du har glemt å fylle på spylervæske. Man kan risikere å miste opptil 50 prosent av lyseffekten om kjørelysene er møkkete og lyktene generelt ikke holdes rene.

Feil bruk av lys på bil
Ekstralys.no – Kundeanmeldelser